У ФОКУСУ

ново - internet.edu.rs

153-mrezni-sistemi-biblioteka

ново - internet.co.rs

МЕДИЈИ О НАМА

интерет портал

   

Е- ТЕАТАР

ИНТЕРНЕТ ПРИЈАТЕЉИ

 

Наши блогери

Пратите нас

Дванаеста годишњица .срб домена

У четвртак, 25. јануара у Дому омладине Београда, представљено је ново писмо српске ћирилице намењеног екранском приказу - Нео Гео РНИДС које РНИДС поклања поводом дванаесте годишњице од почетка регистрације .срб домена. Поред представљања нове фамилије фонтова, сазнало се доста и о пројекту COMtext, чији је циљ израда заједничких ресурса и алата за обраду српског језика коришћењем вештачке интелигенције, финализацији првог модула пројекта. Затим је уследио и панел на тему примене вештачке интелигенције у домену права. Заинтересовани за ове садржаје могу кликом на слику одгледати пренос програма на Јутјуб каналу РНИДС-а.

Нео Гео РНИДС је пета фамилија фонтова креирана у сарадњи са организацијом Типометар коју РНИДС поклања. Ауторка новог писма је Оливера Стојадиновић, професор емеритус на Факултету примењених уметности. Нео Гео је геометријско сансерифно писмо. Круг, троугао и правоугаоник су облици на којима је заснована конструкција слова. Писмо је смештено у петолинијски систем, што значи да је висина горњих продужетака малих слова већа од висине великих слова. Писмо је пројектовано на посебан начин који обезбеђује да свако слово заузме исту ширину у целокупном распону тежина, што је посебно подесно за интерактивне садржаје, јер пружа могућност да се линк при активирању истакне повећањем тежине а да се притом не пресложи текст. Писмо ће бити доступно за бесплатно преузимање од 25. јануара на веб-сајту РНИДС-а, и то у чак 14 тежина: Thin, Light, Regular, Medium, Bold, Black, Heavy, Thin Italic, Light Italic, Italic, Medium Italic, Bold Italic, Black Italic, Heavy Italic.

Више фонтова за РНИДС писма

Желећи да оснажи употребу ћириличког писма на интернету, РНИДС годинама корисницима интернета поклања важан ресурс за креирање садржаја – фонтове ћириличког писма посебно дизајниране за приказ на екрану, у дигиталним форматима, али и у штампи. До сада су поклоњена четири писма – Ареал РНИДС, Орто РНИДС, Лингва РНИДС и Етар РНИДС, која корисници могу да преузму на следећем линку.Током прошле године РНИДС је отишао корак даље омогућивши израду додатних тежина за постојећа писма, чиме ће фамилије фонтова бити комплетиране, те погодне за различите и врло комплексне дизајнерске подухвате, и онлајн и у штампи. Нови фонтови за постојећа писма биће доступни за бесплатно преузимање на веб-сајту РНИДС-а.

COMtext и примена вештачке интелигенције у домену права

COMtext је пројекат којим се жели убрзати развој рачунарске обраде природног језика (NLP) и омогућити даљи развој отворених ресурса и алата који ће бити стављени на слободно располагање. Прва етапа реализације пројекта трајала је током 2023. године, а резултате реализације, односно, креирања првог модула за правно-административни језички домен током догађаја „Ћирилица и технологија” представиће др Вук Батановић, Иновациони центар ЕТФ.Уследиће панел који нуди шири поглед на примену вештачке интелигенције у домену права, који ће модерирати Слободан Марковић, један од чланова пројектног тима COMtext. Његови саговорници ће бити: Ненад Васиљевић, адвокатска кацеларија Karanović & Partners, Јелена Пекез, Comtrade System Integration, др Тања Самарџић, Универзитет у Цириху. Реализацију пројекта COMtext подржао је РНИДС, као и више других ИТ компанија које су показале разумевање за важност оваквог пројекта у светлу чињенице да је број отворених ресурса и алата за рачунарску обраду природног језика више него ограничен, посебно за српски језик. Амбиција пројекта је да помогне ИТ компанијама и стартапима који развијају NLP решења за српски језик, као и широј пословној заједници уз дугорочни циљ очувања српског језика у дигиталној ери.

Домен .срб

Регистрација домена .срб почела је 27. јануара 2012. године. До данас су готово све земље у којима се користи ћириличко писмо омогућиле регистрацију назива домена и на ћирилици, а .срб је други ћирилички национални интернет домен највишег нивоа (ccTLD) на свету.