У ФОКУСУ

ново - internet.edu.rs

153-mrezni-sistemi-biblioteka

ново - internet.co.rs

МЕДИЈИ О НАМА

интерет портал

   

Е- ТЕАТАР

ИНТЕРНЕТ ПРИЈАТЕЉИ

 

Наши блогери

Пратите нас

Историја

                                                      

       ЗЛАТНЕ ПЛАКЕТЕ И СПОМЕНИЦЕ

Интернет клуб из Љига  једна је од ретких некада савезних, а данас републичких организација високих техноилогија која није у Београду показује како се из малих средина може успешно деловати на глобалном плану са изузетно позитивним резултатима и у локалној заједници.

  

ИНтернет клуб је асоцијација Интернет стваралаца које повезују пословни интереси везани за заједнички и успешнији наступ на глобалној рачунарској мрежи.Идеја о удруживању у ову асоцијацију настала је 22.02.1999. године на састанку Иницијативног одбора у Љигу, после много перипетија и административних каламбура клуб је регистрован као «савезна невладина организација» 31. 10. 2000. године, али са седиштем у Љигу.

Оснивачи су иницијатори већег броја перспективних Интернет сајтова окупљени око три Интернет мускетара ТАСЕ (Зорана Танасијевића - првог српског сајбер сељака) – ЦАЈЕ ( Драгана Сајића)  и МИРКА (Мирка Марковића).

Радно им се убрзо придружио Дартањан ВЛАДА (Влада Ивановић).За свој рад, Интеренет прегнућа, као и деловање у локалној заједници  и ИНтернет клуб  од оснивања до сада освојио је више награда од оне за "Најбољи градски сајт у СР Југославији" у 2001-години и најбољи YU сајт фебруара 2001. до више од 20 избора његових сајтова у изборе ТОП 5О и PC PRESSA од 2001 до 2006. годину. Посебно место међу признањима заузима Плакета "1.300 каплара" које додељује Општина Љиг. 

                     

WEB ДОМАЋИНИ -  ИНтернет клуб од 2001. године додељује и награду WEB ДОМАЋИН коју добијају најзаслужнији трудбеници на Интернет пољу код нас који својим радом у ову област уносе све одлике домаћинског пословања и бриге за очување традиционалних вредности на новом медију. Награда је се састоји од плакете и до 2005. године качицом од килограма, а од тада 700 грама кајмака ради хомогенизације са стандардима ЕУ. Како рече један угледни добитник ове награде, иначе професор на ФОН- у Београду, за многе од њих је кајмак  једина материјална награда у каријери. Интернет клуб домаћински помаже све оне који то од њега затраже али на начин који је примерен његовој основној делатности. Тако је био медијски покровитељ пет последњих Фестивала филмске режије у Херцег новом, безброј Сајмова туризма у Београду, великог броја научних скупова итд, омогућавајући им квалитетан пласман на Интернету и позиционирање на престижним Интернет адресама. 


ДОМАЋИНСКИ је и традиционално породично окупљање свих чланова ове организације другог дана Ускрса, када се уз доделу признања, дружење по старим обичајима и прирпрему за нове подухвате игра утакмица „дебели“ против „мршавих“ и победник је увек познат -  Интернет клуб. Седиште ИНтернет клуба је у Љигу који је захваљујући интересовању и разумевању средине за рад овог јединственог удружења  постао први ГРАД ИНТЕРНЕТА са више од 50 регистрованих wеб презенатција на Интернету, привредних и друштвених субјеката, али и несвакидашњим рекордом. Наиме, како Интернет клуб у својој градској канцеларији у Љигу од 2000-те године врши константну обуку за рад на рачунарима, до краја 2008. године овде је обучено (са положеним сертификованим испитима)  582 полазника. Зашто је ово важно ? Ако се зна да насељено место Љиг има око 4000 становника, проценат обучених за рад на рачунарима досеже невероватних  14% што би рецимо у поређењу са Београдом било пандан броју од 280 000 обучених !!! Овакав степен обучености условио је и несвакидашњу инфраструктуру за коришћење Интернета у Љигу. Уз модемску везу Интернета Љижанима је доступан кавалитетан бежични и кабловски Интернет, а издвајањем буџетских средстава Општине Љиг, преко Интернет клуба сваки становник ове локалне заједнице има право на ½  сата Интернета дневно.

Током 2005. адапиран је простор за Градску канцеларију која током трјања пројекта, 2 године и још 2 године додатно, средствима ИНтернет клуба била на услузи локалној заједници. Онда је општина Љиг изабрала друге приорите, али  ИНтернет клуб је опстао и остао,м уступајући свој простор и део опреме за Дечју градску библиотеку Слободан Ж. Марковић.

Од 2007. године ИНтернет клуб   има сопствени wеб сервер и  развија сопствени web програм  SITE OS.

Развој ИНтернет клуба је убрзо расејао многе чланове широм света -  САД (Chicago, San Francisko, New Yorh...) , Аустралија ( Melbourne, Vikctoria), Немачка (Кarlsruhe),  Швајцарска (Bazel), Француска ( Pariz, Montpellier)..., где су наставили да се баве Интеренетром, али су остали чланови наше организације.

После 2007. године развила су се сектори:

- за библиотеке, архиве и музејe ( најзначајније: "Прва виртулана мрежа библиотека Србије - Библиотеке нашег окружења" , регионални бибиотечки портал BIBLIOTECA FUTURA  www.biblioteke.org  i  www.knjiznice.org ......)

- зе образовање и науку  ( најзначајније ; 10 семинара мреже "Библиотеке нашег окружења", стрим конференције, обука библиотекара на ИТ радионицама...)

- за туризам и рурални развој (најзначајније: www.selo.org.rs i selo.rs - Internet portal сеоскog туризмa Србије и СМС берза кромпира...)

- за хортикултуру ( најзначајнији   hortikulturna.biblioteka.org.rs  i garden.rs )

Под окриљем Интенет клуба, уз подршку и сарадњу развиле су организације ћерке МОБА, СРПСКА МАГАЗА и СЕОСКИ ТУРИЗАМ СРБИЈЕ. У неким тренуцима су чак и превазишли матичну организацију, али се сваки родитељ  радује успеху својих потомака.

Наши пословни партнери су били и они ван наших садашњих граница: из Француске, Мађарске, Словеније, Црне горе, Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Хрватске, Грчке и САД.

Тешке дане смо прегурали преко главе, некако с пубертетом. Било је и разочарења у партнере из великог СВЕТА и још веће ЕВРОПЕ, али... ми смо свoје поштено урадили и сачували организацију и ОБРАЗ.  С друге стране, онај ко ОБРАЗА нема - не може га ни сачува ! 

Једни су физички одлазили у свет -  Немачку, Мађарску, Аустралију и Америку, али су духом и Интернетом увек остајали са нама.

Други су нам прилазили и долазили и тако смо опстали. Остали смо да сачувамо наш дух, језик, писмо, баштину и памет на Интернету, али и у животу. Тако ових последњих 25 година - ЈОШ НАС ИМА !