У ФОКУСУ

ново - internet.edu.rs

153-mrezni-sistemi-biblioteka

ново - internet.co.rs

МЕДИЈИ О НАМА

интерет портал

   

Е- ТЕАТАР

ИНТЕРНЕТ ПРИЈАТЕЉИ

 

Наши блогери

Пратите нас

Будућност је сада!

Традиционални Дан интернет домена Србије (ДИДС 2024) одржан је у београдском Дому омладине под слоганом "Будућност је сада".  Најјачи утисак међу посетиоцима конференције био је тај да се поменути слоган пред њиховим очима претворио у низ конкретних приказа нове стварности која нам је стигла и која фасцинира..
Као keynote говорник најављивана је др Емили Робертс, експерткиња у области вештачке интелигенције и машинског учења, која се скупу обратила на тему борбе против сајбер малтретирања у ери дубоког лажирања (“deepfake”).  Међутим, Eмили Робртс била је непостојећа личност креирана помоћу вештачке интелигенције управо за потребе ДИДС 2024.  Психолошкиња Ина Пољак се осврнула на огромне и бројне ризике друштвеног инжињеринга и злоупотребе психологије као науке у околностима високих технологије које су у стању да заварају и одведу на мисаону странпутицу чак и релативно опрезну и дигитално писмену особу. 
Панел посвећен применама постојећих алата вештачке интелигенције и платформи био је користан “од корица до корица” јер су скупу своја искуства преносили људи који су успешни у својим, веома различитим кретивним индустријама.  Под модерацијом Слободана Марковића, дигиталног саветника при УНДП-у и Маријане Борковић, стручне сараднице за маркетинг и комуникације при РНИДС-у, саговорници - Дане Блачић, Данијел Милошевић, Ђорђе Кривокапић и Милош Скокић пренели су своја искуства.
Предавање Војислава Жанетића је све присутне натерало да се добро замисле над будућношћу људског друштва у новим околностима, када је вештачка интелигенција у питању. Део конференције био је резервисан за представљање резултата истраживања о превенцији онлајн безбедносних ризика за мала и средња предузећа, као и за две приче о успеху: портала domen.rs и пројекта “Локалац на интернету”. Иако различитих конкретних циљева, оба ова пројекта усмерени су ка подршци развоју локалне заједнице. 
Као и сваке године, ДИДС се бавио присуством и ширењем ћирилице на домаћем интернету. Потпредседник УО РНИДС-а, Душан Стојичевић, одржао је предавање “Ћирилица на интернету - за и против”, а проф. др Славица Цицварић Костић модерирала је панел о односу ћирилице и брендинга.
Извор - https://www.rnids.rs/новости/вести