У ФОКУСУ

ново - internet.edu.rs

153-mrezni-sistemi-biblioteka

ново - internet.co.rs

МЕДИЈИ О НАМА

интерет портал

   

Е- ТЕАТАР

ИНТЕРНЕТ ПРИЈАТЕЉИ

 

Наши блогери

Пратите нас

ПРВО ПРЕДСТАВЉАЊЕ KЊИГЕ "ЦВЕТНИ ПОЗДРАВ"

Са поносом преносимо писање угледног портла ОБЛАКОДЕР, који подржавамо од самог почетка.

19. JUNE 2019. BY OBLAKODER MAGAZIN

У уторак, 18. јуна у ресторану "Вапиано", ТЦ "Рајићева" представљена је књига Драгана Р. Сајића са практичним саветима о гајењу биљака и цвећа "Ова књига представља својеврсну револуцију. Њена историја везана је за 2005. годину, када је Драган Р. Сајић окупио групу људи да направе водич кроз хортикултурну Србију, чији је тираж био 220 000 примерака. Реците ми штампани медиј који има толики тираж. Постоји један, који је супкултурни. Али, какве везе имају хортикултура и супкултура? Велике. Kроз ову књигу је постигнуто нешто што на најширем нивоу данас сви покушавамо да радимо. Она има лектора, коректора, редактора, уредника, графичког уредника, техничког уредника, ликовног уредника, аутора фотографије, аутора текста, рецензента. Драган Сајић је то научио из природе. У цвећу, биљкама све има свој ред и ако се било шта прескочи, нешто није у реду. Мислим да је то и основна порука коју носи ова књига," рекао је Мирко С. Марковић, управитељ Мреже хортикултурних библиотека Србије.

Он је нагласио да је свака реченица, написана и изговорена, обрађена и лекторисана у духу српског језика и објаснио да је посебно важан садржај књиге који је са наших балкона, из наших башта, наших саксија... "Ову књигу нико неће моћи да "провали" и да се због ове књиге нешто одложи. Рецимо, мала матура. Kо одложи ову књигу, он одлаже живот," истакао је Марковић.

Драган Р. Сајић, аутор књиге, сетио се корена, пођеднако важних и за биљке и за човека. "Kада се човек као млад заљуби у Љиљану, па оде да живи у село Цветановац, а последњих 30 година живи од узгајања цвећа, некако је логично да се изнедрио овај назив "Цветни поздрав". Трудио сам се да на 120 страна напишем све оно што нисам имао прилике да прочитам у књигама везаним за ботанику и да то употпуним фотографијама. Довољно је 5 секунди да бисте открили шта је то што фали вашим биљкама. Међутим, убрзани и урбани начин живота нам често не дозвољава да једни друге погледамо дуже од 5 секунди. Хајде да одвојимо то време и да управо цветним поздравом, гајећи биљке, гајимо и међуљудске односе."

Драган Р. Сајић је један од покретача Интернет клуба, прве Интернет асоцијације http://internet.org.rs/ , првог портала о биљу https://www.garden.rs . Реализовао је више сотина пројеката уређења пословних и приватних објеката. Аутор је серијала Цветни Поздрав на Youtube-у и блога о баштованству х http://sajic.com.

Ауторка текста и насловне фотографије: Снежана Пајкић